varoufakis

Θα είναι ο Βαρουφάκης ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας;

March 27th, 2018

Εχθές έλαβε χώρα στο θέατρο Ιλίσια, η εκδήλωση του κόμματος Μέρα25 όπου ο Βαρουφάκης και τα υπόλοιπα μέλη παρουσίασαν τους βασικούς άξονες της πολιτικής του κόμματος.

Συνήθως, όταν ιδρύονται καινούρια κόμματα, εάν ο ιδρυτής δεν έχει κάποια αξιόλογη πορεία στην χώρα και το πνευματικό του επίπεδο δεν διαφέρει από του μέσου πολιτικού, δεν ασχολούμαι.

Με τον Βαρουφάκη όμως πάντα η σχέση μου ήταν ιδιαίτερη.

Γενικά μου αρέσει να διαβάζω πολύ. Μπορώ να διαβάσω από οικονομία και πολιτική μέχρι φιλοσοφία και ψυχολογία με τις ώρες. Αυτό το θεωρώ απαραίτητο για κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο ώστε να μπορεί να διαμορφώνει πολυδιάστατη άποψη για τα πράγματα. Γενικότερα όταν εξειδικεύεσαι σε κάτι και αγνοείς άλλους σημαντικούς τομείς της ύπαρξής μας, καταλήγεις να αντιλαμβάνεσαι ένα πολύ μικρό μέρος τις πραγματικότητας.

Τον Βαρουφάκη τον διάβαζα και τον άκουγα πριν γίνει υπουργός οικονομικών.

Ήταν από την αρχή της κρίσης στο προσκήνιο ως ένας από τους λίγους οικονομολόγους, μαζί με τον Λαπαβίτσα, που προσπαθούσαν να προσφέρουν μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τα πράγματα.

Όταν έγινε υπουργός, εντυπωσιάστηκα από το ύφος του και από την προσπάθειά του να τεθεί αντιμέτωπος μου τους εταίρους.

Εν τέλει, δεν τα κατάφερε, κατ’εμε όχι γιατί ο τρόπος του ήταν υπερβολικός, αλλά γιατί δεν μπορούσε να συνάδει με την πιο ήπια γραμμή του Τσίπρα.

Θυμάμαι σε μια συνέντευξη ο Τσίπρας είχε αναφέρει ότι ο Βαρουφάκης είναι πολύ καλός οικονομολόγος αλλά πολύ κακός πολιτικός.  Δυστυχώς Αλέξη το σχόλιο αυτό ήταν πολύ άστοχο αν λάβεις υπόψιν ότι στην Αμερική έχει εκλεγεί ένα άνθρωπος πολύ πιο προκλητικός από τον Βαρουφάκη.

Με αυτά και με αυτά, ο Βαρουφάκης αναγκάζεται να παραιτηθεί για προφανείς λόγους μετά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και παίρνει τη δική του πορεία.

Έφυγε ως επικίνδυνος, αποτυχημένος και προκλητικός.

Παρ’ όλα αυτά κατάφερε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο να μην επηρεαστεί από τους επικριτές του, αλλά και να δημιουργήσει ένα αξιόλογο προφίλ το οποίο σέβονται μεγάλοι διανοούμενοι ανά τον κόσμο (Τσόμσκι για παράδειγμα).

Έχει βγάλει τέσσερα βιβλία, τα οποία έχω διαβάσει και είναι όλα εξαιρετικά. Ο τρόπος γραφής του είναι εμπεριστατωμένος και ο τρόπος που εκφράζεται αρκετά δημιουργικός και αυθεντικός.

Έχει κάνει αμέτρητες συνεντεύξεις και στα ελληνικά και στα αγγλικά, αυτή με τον Russell Brand είναι η αγαπημένη μου, και έχει και ένα απίστευτο TED talk.

Εν ολίγοις, με την αξία του έχει καταφέρει να θεωρείται ένα από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες στοχαστές.

Μπορεί να ακουστεί σε πολλούς υπερβολικό αυτό που λέω, αλλά επειδή έχω τη συνήθεια να ψάχνω για ατέλειες σε όλους, ο Βαρουφάκης με έχει εκπλήξει με την ικανότητά του να παρουσιάζει τις ιδέες του με έναν τρόπο τόσο εύγλωττο και ορθολογικό που πραγματικά σπάνια βρίσκω κάτι να του προσάψω.

Η χθεσινή ομιλία ήταν αρκετά χαμηλών τόνων αλλά πιστεύω πως η στρατηγική του κόμματός του είναι να μπει καταρχάς στη βουλή και να εκμεταλλευτεί τυχόν σοβαρά λάθη του Σύριζα.

Σοβαρά λάθη που βέβαια, εάν καταφέρει ο Σύριζα να μας βγάλει από τα μνημόνια, δύσκολα θα βρει.

Γενικότερα ο Σύριζα παρά τη διαρκή προπαγάνδα εναντίον του, αρχίζει και βελτιώνει την εικόνα του προς τα έξω και συμπεριφέρεται σαν ένα σύγχρονο κεντροαριστερό ευρωπαϊκό κόμμα.

Σίγουρα πολλά περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, αλλά στα πλαίσια των καπιταλιστικών κοινωνιών που έχουμε διαμορφώσει, ο Σύριζα τα πάει σχετικά καλά.

Το βασικό του μείον είναι ξεκάθαρα η ικανότητά του να διαπραγματεύεται πιο ευνοϊκές συμφωνίες για τη χώρα. Και εκεί είναι ίσως που ο Βαρουφάκης να καταφέρει κάποια πράγματα.

Όπως έχω αναφέρει πολλάκις τα κόμματα και οι πολιτικοί τρέφονται από την ανικανότητά μας να αυτοοργανωθούμε και να επιδείξουμε τάσεις αυτοσυντήρησης χωρίς τη σημαντική υποστήριξη του γονέα-κράτους.

Θα σταματήσουν να υπάρχουν όταν εμείς σταματήσουμε να τους χρειαζόμαστε.

Αυτό θα αργήσει.

Μέχρι τότε, ένας Βαρουφάκης ίσως να μας μάθει κάποια πράγματα.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα άρθρο την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.