Όλοι μας έχουμε μια σκοτεινή πλευρά. Καιρός να την αποδεχτούμε.

July 24th, 2017

Ο μεγάλος ψυχολόγος και φιλόσοφος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ ήταν από τους πρώτους που σύστησε την ανθρωπότητα στον όρο σκιά.

Η σκιά είναι στην ουσία η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας που αρνούμαστε να αποδεχτούμε ή να  ενσωματώσουμε στην προσωπικότητα μας για ψευτοηθικούς ή αφηρημένους λόγους.

Από μικρή ηλικία, κάθε άνθρωπος περνά μια σειρά από δοκιμασίες οι οποίες σκοπό έχουν να τον οδηγήσουν στην αυτοολοκλήρωση. Αυτό είναι η ψυχολογική κατάσταση μέσω της οποίας το άτομο προσπαθεί διαρκώς να απεγκλωβιστεί από τα όρια του εγώ του και καταφέρνει να αντιμετωπίζει καταστάσεις και δυσκολίες μέσω μιας βαθιάς αυτογνωσίας και έλλειψης νευρωτικών συμπεριφορών.

Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η αποδοχή της σκοτεινής μας πλευράς. Της πλευράς αυτής που υποβόσκει στο παρασκήνιο της ύπαρξης μας αλλά αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η σκιά είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε γιατί δημιουργείται σταδιακά όσο ενηλικιωνόμαστε και τρέφεται από κάθε είδους αλλόκοτες εμπειρίες που μπορεί να ζήσουμε. Όσο εμείς την αγνοούμε, τόσο αυτή υπονομεύει την ύπαρξή μας.

Ο λόγος είναι αρκετά φανερός και ο Γκούσταβ Γιουνγκ τον είχε εξηγήσει ξεκάθαρα:

Ο καθένας φέρνει μια σκιά, και όσο λιγότερο ενσωματώνεται στη συνειδητή ζωή του ατόμου, τόσο πιο σκοτεινή και πυκνή είναι η υφή της.

Όλες οι άσχημες εμπειρίες οι οποίες εδραίωσαν την προσωπικότητα σας πρέπει κάποια στιγμή να βγουν στην επιφάνεια και να αντιμετωπιστούν.

Ο λόγος που ο κόσμος γύρω μας δείχνει συνεχώς εχθρικός και οι συνθήκες ύπαρξης μας όλο και πιο δυσμενείς είναι επειδή η σκιά του κάθε ανθρώπου περνάει στο συλλογικό ασυνείδητο και συνεπώς η συλλογική σκιά μεγαλώνει.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κατάστασης τα έχουμε βιώσει έντονα ανά τους αιώνες με ποικίλους τρόπους. Άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν ότι η ψυχή τους έχει χάσει σύνδεση με την πραγματικότητα, αναζητούν διεξόδους και αναλώνονται σε ψευδαισθήσεις και υποκατάστατα κάνοντας τον εαυτό τους εύκολα υποχείρια υπονομευτών και εκμεταλλευτών.

Κάθε σκιά αποτελεί μια προσωπική πρόκληση αλλά και μια προσωπική ευθύνη.

Η εσωτερική ηρεμία δεν μπορεί να επέλθει τυχαία. Είναι μια κατάσταση στην οποία καταλήγουμε μέσω μεθοδικών κινήσεων και στρατηγικών επιλογών.

Ο εαυτός μας και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την ύπαρξή μας καθιστά βασικό συστατικό μέρος μιας ζωής γεμάτης νόημα και γεμάτης εσωτερική ικανοποίηση.

Η δυσκολίες και οι αντιξοότητες δεν πρόκειται να σταματήσουν να υφίστανται και επίσης υπάρχουν για έναν πολύ βασικό λόγο: Να μας θυμίζουν την πεπερασμένη φύση μας και να μην σταματάμε να επαναπροσδιορίζουμε την ύπαρξή μας.

Η σκιά είναι βασικός συντελεστής αυτής της διαδικασίας. Η σκιά συμβολίζει την ανάγκη και το σθένος του καθενός από εμάς να αντιμετωπίσουμε κάθε σκοτεινό μονοπάτι της ύπαρξης μας. Συμβολίζει την θέληση να κατανοήσουμε και να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε μας περιορίζει. Συμβολίζει αυτό που πονάει πιο πολύ από το καθετί, την αλήθεια.

Η αλήθεια για το παρελθόν μας, για τις ανάγκες μας, για τις σχέσεις μας και την προσωπικότητά μας.

Όταν ο καθένας από εμάς δει την αλήθεια στις πράξεις του και καταφέρει να ενσωματώσει τη σκιά αντί να την αγνοήσει ή ακόμα χειρότερα να την αφήσει να τον υποτάξει.

Η ζωή είναι μια διαρκή μάχη με τη σκιά.

Αλλά σε κάθε μάχη δεν μπορείς να νικήσεις εάν δεν αποδεχτείς και εν συνεχεία κατανοήσεις τον “εχθρό”.

Ο “εχθρός” σε αυτή τη την περίπτωση είναι πιο ισχυρός από κάθε φορά και για να νικηθεί πρέπει να γίνει μέρος του εαυτού.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα με τρία άρθρα την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.