Η άνοδος του συντηρητισμού και η αλήθεια που αγνοούμε.

October 9th, 2017

Ο συντηρητισμός τα τελευταία χρόνια είναι ξανά σε άνοδο.

Οι λόγοι είναι διάφοροι και θα ήθελα σε αυτό το άρθρο να τους αναλύσω για να αντιληφθούμε την τρέχουσα τάξη πραγμάτων και πως μας αφορά.

Για αρχή θέλω να αναφέρω πως ο συντηρητισμός ως όρος είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί στις αρχές του 17ου αιώνα από τον François-René de Chateaubriand σε μια προσπάθεια να επαναφέρει πολιτικές οι οποίες είχαν θεσπιστεί μετά τη γαλλική επανάσταση.

Ο όρος συντηρητισμός βγαίνει από το ρήμα συντηρώ που σημαίνει διατηρώ μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Οι ανά τον κόσμο συντηρητικοί έχουν ως βασικές αξίες θεσμικά πλαίσια τα οποία, ανακυκλώνοντας συγκεκριμένες πολιτικές, στοχεύουν στην επιβολή ισορροπίας στην κοινωνία.

Αυτή η ιδέα, με μια πρώτη ματιά, φαίνεται αρκετά λογική. Η ισορροπία είναι, στην ουσία, η κατάσταση την οποία θα έπρεπε όλοι να επιθυμούμε. Παρόλα αυτά η λογική τους βασίζεται σε αρκετά επιπόλαιες και πολλές φορές επικίνδυνες νοοτροπίες.

Η πιο βασική σταθερά της ανθρώπινης φύσης είναι η εξέλιξη. Μέσω διαρκούς εξέλιξης ανά τους αιώνες έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και τον τρόπο δόμησης των κοινωνιών μας. Χωρίς την εξέλιξη παραμένουμε φυλακισμένοι σε ένα χώρο ιδιαίτερα περιορισμένο, άνισο και πολλές φορές τοξικό.

Οι συντηρητικοί  θεωρούν μια τέτοια κατάσταση ελκυστική γιατί πιθανότατα τους συμφέρει. Μέλη της συντηρητικής τάξης είναι είτε άτομα καταξιωμένα σε ένα συγκεκριμένο τομέα, οπότε και η καταξίωσή τους προστατεύεται από τη διατήρηση του status quo, είτε άτομα τα οποία είναι βολεμένα σε μια κατάσταση και όποια τάση προς αλλαγή φαντάζει γι’ αυτούς επίφοβη.

Κλασικό παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν δομήσει τις εταιρίες τους και τον τρόπο λειτουργίας τους με τέτοιο τρόπο όπου μπορούν να εκμεταλλεύονται την τρέχουσα κατάσταση χωρίς να τους κοστίζει.

Κλασικό παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης είναι λούμπεν ελληνάρες οι οποίοι θα ψάξουν να βρουν εξιλαστήρια θύματα όπως μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, κομμουνιστές και κάθε ομάδα διαφορετική απέναντι στα πιστεύω τους για να διατηρήσουν την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κατάστασή τους.

Οι συντηρητικοί, συνήθως, παραγκωνίζονται όταν τα πράγματα πάνε σχετικά καλά στην κοινωνία. Ο μέσος άνθρωπος έχει καλλιεργήσει μια ηθική αντίθετη στον συντηρητισμό καθώς αντιλαμβάνεται την αξία της προόδου. Βέβαια, όταν η κατάσταση αρχίζει και αποσαθρώνεται, η ηθική δίνει τη θέση της στον φόβο και οι αντιλήψεις αλλάζουν ραγδαία.

Φυσικά μια τέτοια αλλαγή τάσης δεν οφείλεται στο ότι οι συντηρητικοί κάνουν ένα ελκυστικό branding και ξαφνικά μαζεύουν τόσο κόσμο γύρω τους. Οφείλεται ξεκάθαρα στην ανικανότητα των αριστερών να μειώσουν τις φοβίες του μέσου ανθρώπου.

Η ελευθερία η ισότητα και η αδελφότητα πάνω στις οποίες μπορεί να βασίζεται μια αριστεροκεντρική νοοτροπία οφείλει κι αυτή να ξεκαθαρίζει σε ποια ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα αναφέρεται.

Όπως είχε πει ο Καντ, η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων.

Δεν μπορούμε να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι και ο σεβασμός κερδίζεται, δεν χαρίζεται.

Οπότε όταν η αριστερά αρνείται να θεσπίσει κάποια όρια στην φιλοσοφία της, λογικό είναι να διώξει μεγάλο κομμάτι του κόσμου.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ο Σύριζα ανέλαβε αυτή την τεράστια ευθύνη του να ανοικοδομήσει τη χώρα βασιζόμενος σε αριστερές λογικές, για πρώτη φορά στην ιστορία, και εν τέλει καταλήγει, τις περισσότερες φορές, να μειώνει αυτές τις λογικές, τότε δεν μπορούμε να αναρωτιόμαστε γιατί ο συντηρητισμός αρχίζει και ανεβαίνει.

Ζούμε σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο ιστορικά, αλλά επειδή η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται σαν κωμωδία, καλό είναι να τα έχουμε όλα αυτά στο μυαλό μας.

Όταν γίνονται πράγματα γύρω μας τα οποία δεν μπορούμε να τα χωνέψουμε, ας κοιτάξουμε λίγο κάτω από την επιφάνεια και ας δούμε τι πραγματικά κρύβει μια κατάσταση.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα με τρία άρθρα την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.