Όταν βγαίνεις στη σύνταξη δεν τελειώνει η ζωή σου.

November 26th, 2017

Τον τελευταίο καιρό, λόγω της διαρκής ανάλυσης των καταστάσεων στη χώρα, άρχισα να σκέφτομαι τον ρόλο των συνταξιούχων.

Εάν παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, θα διαπιστώσετε ότι σε μερικά χρόνια από τώρα θα έχουμε δημογραφικό πρόβλημα. Τουτέστιν ο μέσος όρος ηλικίας της χώρας θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Αυτό οφείλεται σε δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι νέοι πλέον δεν κάνουν οικογένειες καθώς η οικονομική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει. Ο δεύτερος είναι ότι οι ηλικιωμένοι ζουν περισσότερα χρόνια καθώς οι συνθήκες ζωής έχουν βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με παλιά.

Συνεπώς, λογικό είναι να πρέπει να κάποια στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του συνταξιούχου στην εξίσωση της χώρας.

Ένας συνταξιούχος, στην ουσία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα έξοδο για το κράτος.

Μπορεί να ακούγομαι κυνικός σε αυτή την πρόταση, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Ο συνταξιούχος, εφόσον δεν έχει δουλεία, ούτε μπορεί να προσφέρει εργατική δύναμη, αλλά ούτε να βοηθήσει την οικονομία να κινηθεί καθώς η σύνταξή του σπάνια του επιτρέπει να κάνει έξοδα περισσότερα από αυτά τα οποία μπορούν να καλύψουν τις βασικές του ανάγκες.

Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να μειώσω την αξία ενός συνταξιούχου. Ο συνταξιούχος δούλεψε αρκετά στη ζωή του και αξίζει τον ελεύθερο χρόνο τον οποίο κέρδισε μετά από πολλά χρόνια δουλειάς.

Όλοι μας κάποια στιγμή θα βγούμε στη σύνταξη, αλλά θεωρώ ότι η έννοια της σύνταξης σιγά σιγά πρέπει να επαναδιατυπωθεί.

Όταν ένας άνθρωπος βγαίνει στη σύνταξη, απολαμβάνει κάποια προνόμια τα οποία για προφανείς λόγους δεν μπορούσε να τα απολαύσει στο παρελθόν.

Το βασικό προνόμιο είναι αυτό του ελεύθερου χρόνου το οποίο βέβαια αποτελεί μια περίεργη και δύσκολη έννοια.

Πολλοί στοχαστές ανά τους αιώνες έχουν προσπαθήσει να την ορίσουν αλλά και να της αποδώσουν μια σχετικά σημαντική ταυτότητα.

Στην ουσία, το κυνήγι του ελεύθερου χρόνου αποτελεί αυτοσκοπό για τον περισσότερο κόσμο καθώς η μονότονη φύση της σύγχρονης δουλείας καθιστά την ύπαρξή του καθαρτική.

Παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο πως η αφθονία του ελεύθερου χρόνου δεν ισοδυναμεί με την ευτυχία.

Όταν οι περισσότεροι αναλώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε παροδικές απολαύσεις που το μόνο που προσφέρουν είναι μια ελάχιστη έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο, λογικό είναι η απόλαυση αυτή κάποια στιγμή να αγγίξει επίπεδα μονοτονίας πολύ υψηλότερα από αυτά της σύγχρονης εργασίας.

Κι αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα των περισσότερων συνταξιούχων ανά τη χώρα.

Πολύ λίγοι θα εκμεταλλευτούν το προνόμιο του ελεύθερου χρόνου για να κάνουν κάτι δημιουργικό ή να προσφέρουν περισσότερο στην κοινωνία.

Οι έννοιες της δημιουργικότητας και της προσφοράς έχουν εξαλειφθεί γιατί θεωρούν πως τον ρόλο τους τον έπαιξαν και πως πλέον το μόνο που τους έμεινε είναι το να μετρούν αντίστροφα για τον άλλο κόσμο.

Το πόσο ασυνάρτητη είναι μια τέτοιου είδους λογική είναι αυτόδηλο.

Όταν ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη, τα υπόλοιπα σχεδόν 20, μπορεί και παραπάνω, τι ακριβώς μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος;

Πάρα πολλά πράγματα μπορεί να κάνει.

Συνήθως, η κλασσική ατάκα του κάθε συνταξιούχου είναι δεν έχω ενέργεια και δεν έχω και λεφτά.

Τι έχεις τότε;

Ξέρεις πολύ καλά τι έχεις και τι σου έχει απομείνει.

Δύο πράγματα.

Χρόνος και αξιοπρέπεια.

Μην τα χαραμίζεις στην ανία της μη ύπαρξης.

Τόση ανάγκη έχει αυτός ο τόπος από προσφορά, εθελοντισμό, βελτίωση και δημιουργικότητα.

Χρησιμοποίησε τα τελευταία αυτά χρόνια της ζωής σου να καταφέρεις πράγματα που ίσως δεν είχες χρόνο να τα καταφέρεις στο παρελθόν.

Κάνε τους νεότερους να σε σεβαστούν για αυτό που προσφέρεις όχι μόνο και μόνο επειδή είσαι μεγαλύτερος.

Μην χαραμίζεις το υπόλοιπο της ζωής σου στην ανία της μη ύπαρξης.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα άρθρο την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.