συναίσθημα και λογική

Η ζωή ξεκινάει εκεί που το συναίσθημα αρχίζει να χορεύει με τη λογική.

May 22nd, 2018

Αν σου έλεγα ότι καμία από τις επιλογές που κάνεις κατά καιρούς δεν έχει λογική βάση και επηρεάζεται καθαρά από το συναίσθημα θα με πίστευες;

Το τι θα φας, το που θα βγεις, με ποιόν θα διασκεδάσεις, τι θα ψηφίσεις, που θα δουλέψεις, που θα μείνεις. Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι παράγωγα συναισθηματικών διεργασιών οι οποίες πραγματώνονται είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα.

Το ξέρω ακούγεται περίεργο αυτό που λέω αλλά η συναισθηματική υπόσταση του ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένη με την εξέλιξη του εγκεφάλου του και με τον τρόπο που εξέλιξε τα κοινωνικά του μοντέλα. Το συναίσθημα λειτουργεί σαν βασικό εργαλείο σύνδεσης με άλλους ανθρώπους αλλά και σαν πυξίδα που μας δείχνει τι να απολαύσουμε και από που πρέπει να προστατευτούμε.

Η λογική σκέψη άρχισε να διαμορφώνεται μετά τη συναισθηματική σαν ένας πιο πολύπλοκος μηχανισμός ο οποίος βοηθούσε τον άνθρωπο να προσαρμοστεί στην πολυπλοκότητα του κόσμου που ανακάλυπτε αλλά και που έχτιζε.

Εάν το συναίσθημα υπήρχε χωρίς λογική τότε το ανθρώπινο είδος δεν θα ήταν κάτι παρά πάνω από ένα έρμαιο των ορέξεων της ίδιας του της φύσης.

Στην ουσία η λογική δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατανόηση και διαχείριση συναισθήματος.

Ο λογικός άνθρωπος είναι αυτός που έχει καταφέρει να βιώσει τον εαυτό του σαν παρατηρητή και προσπαθεί μέσω αυτής της παρατήρησης να αντιληφθεί τον ρόλο των συναισθημάτων στη ζωή του και να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Ο Αριστοτέλης είχε πει, όταν έγραφε τα Ηθικά Νικομάχεια, ότι το πρόβλημα δεν είναι η συναισθηματικότητα αλλά η καταλληλότητα του συναισθήματος και η σωστή έκφρασή του.

Όσο κι αν ψάξω δεν νομίζω ότι θα βρω μια διατύπωση πιο εύστοχη από αυτή σε σχέση με την ουσία και τη φύση της συναισθηματικότητας.

Και αυτή μου η σκέψη επιβεβαιώνεται όποτε μιλάω για διαχείριση συναισθήματος, όπου όλο και κάποιος θα πεταχτεί να πει ότι χωρίς το συναίσθημα η ζωή γίνεται βαρετή και ότι ο άνθρωπος μειώνει την υπόστασή του σε κάτι μηχανικό.

Δεν είναι έτσι.

Η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων σου όχι μόνο μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα αλλά μπορεί να αυξήσει αισθητά την διάρκεια και την ένταση των θετικών.

Και αυτό στην εποχή μας φαντάζει πιο επιτακτικό από ποτέ για πολλούς και ποικίλους λόγους.

Οι ερωτικές μας σχέσεις έχουν καταντήσει συναισθηματικά τρενάκια του λούνα παρκ όπου το κάθε μέλος προσπαθεί να επιβληθεί του άλλου με γνώμονα μια καθαρά συναισθηματική αντίληψη των πράξεων του άλλου.

Οι δουλειές μας είναι χώροι συναισθηματικής φόρτισης όπου λόγω της περιοριστικής τους φύσης το συναίσθημα δημιουργεί ανούσιες εντάσεις και τριβές οι οποίες στην ουσία καταβαραθρώνουν το δημιουργικό στοιχείο και εξισώνουν τη δουλειά με φυλακή και δουλεία.

Η πολιτική μας ζωή είναι ένα φόρουμ όπου οι συντελεστές του προσπαθούν με διαρκή επίκληση στο συναίσθημα να μας χειραγωγήσουν και να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας.

Η σελίδα μου στο facebook κάθε τρεις και λίγο μολύνεται από τοξικά σχόλια ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να ελέγξουν τον συναισθηματισμό τους και να αντιληφθούν την αλήθεια σε μια άποψη που δεν συνάδει με την κοσμοθεωρία τους.

Όταν ανοίξεις τα μάτια σου και τα δεις όλα αυτά τότε καταλαβαίνεις ότι η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης αποτελεί πλέον έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες κοινωνικής συνοχής και προσωπικής συναισθηματικής ισορροπίας.

Οι Έλληνες πάντα είχαμε ένα θέμα με τον συναισθηματισμό μας και ίσως γι’ αυτό πάντα καταλήγαμε να μας ελέγχουν και να μας δίνουν εντολές ξένοι.

Η ζωή είναι ένα δύσκολο παιχνίδι με κανόνες που πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν.

Σε αυτούς τους κανόνες πρέπει σιγά σιγά να ανοίξουμε τα μάτια.

Και τότε ίσως καταλάβουμε ότι η ζωή ξεκινάει εκεί που το συναίσθημα αρχίζει να χορεύει με τη λογική.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα άρθρο την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.