Ένας μίνι οδηγός για θρησκεία χωρίς δογματισμούς

April 15th, 2017

Μιας και είναι μεγάλη εβδομάδα αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο σχετικό με τη θρησκεία και το πώς την αντιλαμβάνομαι.

Βαφτίστηκα χριστιανός ορθόδοξος όπως οι περισσότεροι Έλληνες και μέχρι τα 13 είχα αρκετά έντονη σχέση με τη θρησκεία και τις θρησκευτικές παραδόσεις. Φοβόμουν το Θεό, δεν αντιμιλούσα, ήμουν ευσεβής, και θεωρούσα τους παππάδες ιερά πρόσωπα.

Μεγαλώνοντας και μετά από αρκετή έκθεση σε φιλοσοφικά κείμενα, το κάστρο της θρησκείας άρχισε να πέφτει. Απομυθοποίησα αρκετές αντιλήψεις και δυσειδεμονείες που έτρεφα και υιοθέτησα μια αρκετά πιο ορθολογική και ρεαλιστική αντίληψη για τα πράγματα.

Αυτή η στροφή σε μια πιο επιστημοκεντρική κοσμοθεώρηση είχε και τα παρελκόμενά της.

Άρχισα να γίνομαι πιο εριστικός, πιο απαιτητικός, πιο εγωκεντρικός και ίσως κάποιες φορές πιο μηδενιστής.

Ιδιαίτερα ο Νίτσε και ο ισχυρισμός του „Gott ist tot“ (Ο Θεός είναι νεκρός) επηρέασαν έντονα τον τρόπο που έβλεπα και αντιμετώπιζα οτιδήποτε θρησκευτικό.

Αυτή η αλλαγή ιδιοσυγκρασίας ήταν αρκετά ικανοποιητική και καρποφόρα. Έβλεπα τον κόσμο για αυτό που είναι και δεν έτρεφα αυταπάτες για την ανθρώπινη φύση και πράγματα υπερκόσμια.

Ήμουν σχετικά ελεύθερος.

Μεγαλώνοντας βέβαια άρχισα να παρατηρώ ότι πολλές από τις συμπεριφορές μου, όσο και αν με βοηθούσαν να ανταπεξέλθω στην πραγματικότητα, πολλές φορές λειτουργούσαν εναντίον μου.

Έμπλεκα εύκολα σε καβγάδες, παρασυρόμουν σε υπερβολές και οι σχέσεις μου έχαναν την ουσία τους.

Πολλές φορές έχανα ενδιαφέρον για τα πράγματα και έφτανα στο σημείο να παραδεχτώ την έλλειψη νοήματος σε κάθε πτυχή της ζωής μου

Μέχρι που τον προηγούμενο χρόνο άρχισα να διαβάζω τις θεωρίες ενός Καναδού Ψυχολόγου εν ονόματι Jordan Peterson.

Ο κύριος Peterson είναι καθολικός εκ πεποιθήσεως χωρίς να προβαίνει σε δογματισμούς και υπερβολές.

Η βασική του θέση είναι ότι η θρησκεία (κυρίως ο χριστιανισμός) είναι γεμάτη συμβολισμούς και αρχέτυπα τα οποία όταν τα αντιληφθούμε και τα υιοθετήσουμε επιτυχώς μπορούν να δώσουν έντονο νόημα και αξία στη ζωή μας αλλά και να κρατήσουν την κοινωνία ενωμένη.

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της ιεραρχικής δομής της εκκλησίας και της αδυναμίας της να προσφέρει μια συμβολική θεώρηση των πραγμάτων χωρίς να προβαίνει σε υπερβολές, αποξενώνει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους.

Παρόλα αυτά, αν αναλύσεις σε βάθος τις ιδέες και τα αρχέτυπα που προσπαθεί να προβάλλει ο χριστιανισμός, μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες για να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου.

Για παράδειγμα η θυσία του παρόντος για ένα καλύτερο μέλλον, δεν χρειάζεται να περιορίζεται στην ελπίδα για ζωή μετά θάνατο. Μπορεί πολύ εύκολα να μεταφραστεί στο ότι όταν επενδύεις στον εαυτό σου και δουλεύεις σκληρά, ενώ αναβάλλεις προσωρινά κάποιες απολαύσεις, θα ανταμειφθείς άφθονα στο μέλλον.

Ή η ιδέα της κόλασης και του παραδείσου μπορεί να μεταφραστεί ως η αιώνια πάλη του ατόμου να πολεμήσει τους δαίμονές του ώστε να φτάσει σε μια ευτυχισμένη ιδιοσυστασία.

Ή η ιδέα του Θεού ως ένα ανώτερο ον μπορεί να θεωρηθεί ως η ανάγκη του ατόμου να ξεπεράσει τον παραλογισμό της ανθρώπινης φύσης και να πετύχει τη θέωση.

Όλες αυτές οι ιδέες δεν είναι εξωπραγματικές, ούτε ξένες, αλλά χάνονται μέσα στην ανικανότητα των αντιπροσώπων της εκκλησίας να τις διαδώσουν επιτυχώς.

Εάν προσθέσεις σε αυτά την ικανότητα των εθίμων να μας φέρνουν κοντά και να βοηθάνε στην διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας, μπορεί κανείς να δει τη θρησκεία από μια πιο αντικειμενική οπτική γωνία.

Γιατί εν τέλει όταν μια ιστορία η οποία γίνεται φιλοσοφία και τρόπος ζωής καταφέρνει να αντέξει στο χρόνο, πρέπει να βασίζεται σε κάποια νοήματα τα οποία συνήθως είναι κρυμμένα.

Αλλά και όταν φανερώνονται πολλές φορές αρνούμαστε να τα δούμε.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω δύο με τρία άρθρα την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.