πολιτική κατάσταση

Ας τελειώσει επιτέλους τo αστείο με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

July 3rd, 2017

Μνημόνιο, γκρίνια, μουρμούρα, κατάθλιψη, εκλογές.

Μνημόνιο, γκρίνια, μουρμούρα, κατάθλιψη, εκλογές.

Μνημόνιο, γκρίνια, μουρμούρα, κατάθλιψη, εκλογές.

Η αέναη επανάληψη της ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας.

Ως πότε;

Δύσκολη ερώτηση. Αλλά επί της ουσίας ασήμαντη ερώτηση.

Κάποιος είχε πει ότι ηλιθιότητα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα συνέχεια περιμένοντας να αλλάξει κάτι.

Το Σεπτέμβριο του 2015 οι Έλληνες αποφάσισαν ότι δεν είναι ηλίθιοι (ή τουλάχιστον μια σημαντική πλειοψηφία) και έσπασαν τη ρουτίνα των εθνικών εκλογών καταργώντας το δικομματισμό έπειτα από περίπου 35 ολόκληρα χρόνια.

Ο Σύριζα εκλέχθηκε ως σωτήρια εναλλακτική και αέρας ελπίδας άρχισε να πνέει σε ολάκερη τη χώρα.

Οι πρώτοι μήνες ήταν επαναστατικοί. Βαρουφάκης και Τσίπρας, έχοντας πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό, αποφάσισαν να κοντράρουν στα ίσια τους δανειστές και να διεκδικήσουν αυτό το οποίο όλοι θεωρούμε δίκαιο: επαναδιαπραγμάτευση και ελάφρυνση του χρέους.

Για σχεδόν 7 μήνες οι επαναστάτες έπαιζαν σκληρό πόκερ με τους δανειστές και για σχεδόν 7 μήνες όλη η χώρα παρακολουθούσε με σασπένς.

Οι δανειστές δεν έκαναν πίσω και με εκβιασμούς προσπαθούσαν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει. Ο Βαρουφάκης προσπαθούσε μόνος του να κερδίσει κάτι από κάθε eurogroup, αλλά μάταια. Κανείς δεν του συμπαραστεκόταν.

Όταν τα πράγματα έφτασαν στα όρια τους, οι επαναστάτες αποφάσισαν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί. Ζήτησαν δημοψήφισμα για να δουν εάν ο ελληνικός λαός είναι με το μέρος τους.

Και ενώ όλοι μας θεωρούσαν κότες, οι Έλληνες για μια ακόμη φορά κάνανε την ανατροπή. Το δημοψήφισμα ανέδειξε νικητή ένα βροντερό ΟΧΙ ενάντια στα αιτήματα τον δανειστών και η αυτοπεποίθησή μας τινάχτηκε στα ύψη.

Αλλά η χαρά κράτησε μόνο για ένα βράδυ.

Την επόμενη του δημοψηφίσματος ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε, ο Τσίπρας γύρισε ηττημένος από τις Βρυξέλλες και επιστρέψαμε όλοι πίσω στην ελληνική πραγματικότητα.

Μετά από αυτό το γεγονός άρχισα να σκέφτομαι πόσο δύναμη τελικά έχει η έννοια της δημοκρατίας στης μέρες μας.

Πόσο εφικτό είναι για ένα λαό να ορίζει το μέλλον του μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ερώτηση είναι αρκετά πολύπλοκη και αυτό γιατί τα όρια της δημοκρατίας σήμερα ξεπερνούν τα όρια του έθνους σου. Το τι θεωρείς εσύ καλό για το λαό σου μπορεί να επηρεάζει τα συμφέροντα ενός άλλου λαού και εκεί είναι που τα πράγματα αρχίζουν και θολώνουν.

Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα μου είπε ότι ο Τσίπρας κατέφτασε στη συνάντηση με τους εταίρους σαν νικητής.

Όλα κυλούσαν ομαλά και σε μια φάση του ζήτησε ένας εκπρόσωπος των εταίρων να περάσει σε ένα δωμάτιο για να συζητήσει μαζί του ο Bill Clinton που είχε επισκεφθεί από την Αμερική.

Το meeting κράτησε περίπου μισή ώρα και όταν ο Τσίπρας βγήκε από το δωμάτιο ήταν λευκός σαν πανί.

Δεν ξέρω τι ειπώθηκε σε αυτό το δωμάτιο. Δεν ξέρω γιατί ο Bill Clinton ήταν εκεί. Δεν ξέρω εάν αυτή η ιστορία είναι αληθινή. Αυτό που ξέρω είναι ότι σίγουρα η Ελλάδα δεν ορίζει τη μοίρα της. Για κανένα λόγο.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ που λέγεται “Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου” στο οποίο ο πρωταγωνιστής εξηγεί το παρελθόν του ως απεσταλμένος των ΗΠΑ σε διάφορα μέρη της γης, κάνοντας προσφορές στους αρχηγούς των κρατών ώστε να τους ελέγχει. Εάν αυτοί δεχόντουσαν είχε καλώς. Εάν όχι, τότε οι ΗΠΑ κάνανε τα πάντα για να τους αλλάξουν, ακόμα κι αν χρειαζόταν να τους σκοτώσουν.

Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία ή θεωρίες συνωμοσίας. Είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι.

Στον κόσμο υπάρχουν κράτη δυνάστες και κράτη σκλάβοι.

Όπως θα έχετε καταλάβει, όλα αυτά τα χρόνια, ο δικός μας δυνάστης είναι η Γερμανία. Η Γερμανία στην ουσία εκμεταλλεύεται την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας για τους εξής λόγους:

  • Για να επιδεικνύει τη δύναμή της στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Για να σιγουρεύει ότι το πλεόνασμά της θα συνεχίζει να υπάρχει όσο υπάρχει το έλλειμμά μας.
  • Για να βοηθάει τις επιχειρήσεις τις να κερδοφορούν όσο εκμεταλλεύονται το δημόσιο πλούτο μας.
  • Για να μην παίρνουν θάρρος οι υπόλοιπες χώρες και αρχίσουν και ζητάνε περισσότερα εάν λάβουμε εμείς κάποιες ελαφρύνσεις.
  • Για να μη γίνουν οι ελληνικές εταιρίες ανταγωνιστικές στην Ευρώπη και δυσκολέψουν τη ζωή των γερμανικών.

Και αυτές οι αποκαλύψεις μας φέρνουν σιγά σιγά πίσω στην πραγματικότητα. Την ελληνική πραγματικότητα.

Όπως καταλαβαίνετε, πολιτική λύση στα προβλήματά μας δεν πρόκειται να δοθεί. Και αυτό γιατί ακόμα και να επαναστατήσουμε, το πολύ πολύ να καταντήσουμε Βενεζουέλα και στη χειρότερη περίπτωση Συρία.

Κανείς δεν νοιάζεται για το εάν εσύ θα έχεις δουλεία αύριο, εάν η οικονομία μας θα βελτιωθεί, εάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα εκσυγχρονιστούν, εάν το μέλλον μας θα γίνει πιο ευοίωνο.

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα θέατρο παραλόγου το οποίο υπάρχει για να συντηρεί αυτούς στην εξουσία οι οποίοι είναι εκεί για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους και να γεμίσουν το πορτοφόλι τους.

Κανένας σοβαρός και λόγιος άνθρωπος δεν ασχολείται με την πολιτική γιατί πολύ απλά το γνωρίζει αυτό, αλλά και επειδή γνωρίζει επιπλέον ότι η αλλαγή γίνεται από κάτω προς τα πάνω.

Η κυβέρνηση μαμά υπάρχει μόνο για να σε νταντεύει κι όχι για να σε βοηθήσει να γίνεις ένας πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Τη ζωή σου την ορίζεις μόνος σου και το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν η κατάσταση γίνεται τοξική είναι είτε να αλλάξεις περιβάλλον, είτε να αποφασίσεις ότι εάν μείνεις εδώ θα κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για να βελτιώσεις τις συνθήκες ζωής σου στο μικρόκοσμό σου.

Κλείσε την τηλεόραση, τις ειδήσεις, και οτιδήποτε προξενεί περισσότερη μιζέρια στη ζωή σου.

Απόλαυσε τις ιδιαιτερότητες της πατρίδας σου και ανακάλυψε τις κρυφές ομορφιές της.

Εάν χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα μάθε αγγλικά και άρχισε να δουλεύεις μέσω ίντερνετ.

Εάν χρειάζεσαι καινούριους φίλους γίνε πιο φιλικός και κοινωνικός με τους γύρω σου. Μίλα στους ανθρώπους στο δρόμο, στο γυμναστήριο, στην παραλία, στο καφέ.

Αγκάλιασε τον εθελοντισμό σαν στάση ζωής και πρόσφερε στον ελεύθερό σου χρόνο. Βοήθα τους πρόσφυγές ή πάρε συμμετοχή σε εναλλακτικές πολιτιστικές και ακτιβιστικές δράσεις.

Να είσαι σίγουρος ότι εκεί θα βρεις ομοϊδεάτες.

Να είσαι σίγουρος ότι η ευτυχία μπορεί απλά να είναι μπροστά σου και να την αγνοείς επιδεικτικά.

Το μόνο που ξέρω είναι ότι για να τη δεις πρέπει να είσαι αληθινός.

Μη φοβάσαι την αλήθεια ακόμα κι αν πονάει.

Γιατί όταν η αλήθεια πονάει τότε ξέρεις ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα με τρία άρθρα την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.