Μακεδονικό

Πέρα από συλλαλητήρια και πέρα από αριστερισμούς. Η αλήθεια που δε συζητάει κανείς για το Μακεδονικό.

February 3rd, 2018

Εδώ και καιρό, που έχει αρχίσει να τίθεται επί τάπητος ξανά το ζήτημα για το Μακεδονικό, είχα αποφασίσει να μη συμμετέχω στην όλη φάση είτε θορυβωδώς, είτε αθόρυβα.

Γενικότερα σαν άνθρωπος προσπαθώ να μην αντιδρώ συναισθηματικά και να παίρνω τον χρόνο μου όταν έρχομαι αντιμέτωπος με πολύπλοκες καταστάσεις.

Το Μακεδονικό έχει πολλές περισσότερες προεκτάσεις από αυτές που ο μέσος Έλληνας πιστεύει και καλό θα ήταν όταν δεν γνωρίζουμε όλη την αλήθεια να είμαστε προσεκτικοί με αυτά που λέμε και με τις ιδέες που ασπαζόμαστε.

Ένας λογικός άνθρωπος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει για να μπει στο κλίμα της αλήθειας είναι να αναλύσει τα ιστορικά γεγονότα και δη την ιστορία της γείτονος χώρας.

Και δεν μιλάω για την ιστορία της περιοχής των Βαλκανίων που τώρα θεωρείται ΠΓΔΜ αλλά της ιστορίας των ανθρώπων που διεκδικούν το όνομα Μακεδόνες λες και είναι οι μόνοι οι οποίοι το δικαιούνται.

Γιατί, ναι, το ΠΓΔΜ ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας αλλά με την ίδια λογική έτσι ανήκει και η Ελλάδα και η Τουρκία και η Αίγυπτος και κάθε περιοχή που κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Η ιστορία του κόσμου είναι τόσο αχανής που το να προσπαθούμε να εστιάσουμε σε τέτοιου είδους κριτήρια για να οριοθετήσουμε την ταυτότητα ενός πληθυσμού είναι αφελές.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν παρακάτω και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε με ποια λογική οι Σκοπιανοί διαλέγουν να λέγονται Μακεδόνες.

Οι αλήθεια κρύβεται στην επαύριο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και το site του υπουργείου εξωτερικών περιγράφει την κατάσταση αρκετά εύστοχα, οφείλω να ομολογήσω:

“Οι ρίζες του ζητήματος του ονόματος ανάγονται στην επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Στρατάρχης Τίτο διαχώρισε από τη Σερβία την περιοχή που καλείτο μέχρι τότε Vardar Banovina (δηλαδή τη σημερινή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), χορηγώντας της καθεστώς ομόσπονδης συνιστώσας της τότε νέας ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και μετονομάζοντάς την αρχικά σε «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και, στη συνέχεια, σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παράλληλα, άρχισε να καλλιεργεί την ιδέα ενός χωριστού και διακριτού «μακεδονικού έθνους».

Ο Στρατάρχης Τίτο είχε βεβαίως πολλούς λόγους να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, με κυριότερο την πρόθεσή του να θεμελιώσει μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις της Γιουγκοσλαβίας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και να εξασφαλίσει διέξοδο στο Αιγαίο. Οι βλέψεις του Στρατάρχη Τίτο στην ευρύτερη Μακεδονία είχαν επιβεβαιωθεί ήδη από το 1944, όταν ανήγγειλε δημόσια ότι στόχος του ήταν να επανενώσει «όλα τα τμήματα της Μακεδονίας που διασπάστηκαν το 1912 και 1913 από τους βαλκάνιους ιμπεριαλιστές».”

Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πορώσεις ένα λαό από το να του περάσεις εθνικιστικές τάσεις, ειδικά σε μια περιοχή όπου δεν έχει κάποια σοβαρή εθνική ταυτότητα.

Τα Σκόπια είναι ένα μείγμα από Ρομά και ανθρώπων από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν αυτές οι τρεις φυλές δεν ενωθούν κάτω από μια εθνικιστή και ιστορική ομπρέλα, δεν θα μπορέσουν με τίποτα να συνυπάρξουν.

Ο Τίτο ήξερε τι έκανε γιατί ήταν ένας στρατάρχης με μεγάλες βλέψεις.

Κάθε πόλεμος δημιουργεί ευκαιρίες για επέκταση των συνόρων του κάθε κράτους και αυτός έκανε ό,τι μπορούσε για να αρπάξει αυτές τις ευκαιρίες.

Πλέον όμως ο Τίτο δεν υπάρχει, η μεγάλη Γιουγκοσλαβία είναι παρελθόν και το κάθε κρατίδιο προσπαθεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα.

Οπότε τώρα τι γίνεται;

Μετά από τόσα πολλά χρόνια αδράνειας και αποδοχής αυτής της πραγματικότητας, οι Σκοπιανοί συνήθισαν στην ψευδαίσθηση ότι είναι οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και αυτή η κατάσταση λογικό είναι να έχει δημιουργήσει τάσεις αλυτρωτισμού και μια περίεργη αύρα μέσα στη χώρα.

Όταν ερχόμαστε εμείς και τους λέμε ότι όλα όσα σας είπαν ήταν ένα ψέμα και πρέπει να σεβαστείτε την ιστορία μας, λογικό είναι να αντιδρούν.

Όχι μόνο γιατί χάνουν την αίσθηση της εθνική ταυτότητας, αλλά και γιατί δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να προσβλέπουν.

Αν δεν είναι Μακεδόνες, τότε τι είναι;

Έλα μου ντε.

Και εκεί είναι που μπαίνουν οι μεγάλοι και λένε, κοίτα να δεις Τσίπρα, καλά όλα αυτά περί ελληνικότητας της Μακεδονίας αλλά αν αφαιρέσουμε τελείως το Μακεδονικό στοιχείο από τα Σκόπια φλερτάρουμε έντονα με αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Και αυτό δεν συμφέρει κανένα.

Αγαπητή φίλη εγώ δεν ήμουν ποτέ εθνικιστής. Τους φασίστες τους σιχαινόμουν, τους σιχαίνομαι και θα τους σιχαίνομαι πάντα.

Απλά εμένα όλη αυτή η κατάσταση μου φαίνεται γελοία από την αρχή της μέχρι το τέλος της.

Με την ίδια λογική και οι Βούλγαροι θα μπορούσαν να λέγονται Θρακιώτες, και οι Αλβανοί Ρωμαίοι.

Η απόλυτη καταστρατήγηση της λογικής είναι πασιφανής.

Φαντάσου να ξυπνούσαν οι Αλβανοί μια μέρα και να λέγανε δεν μας αρέσει το όνομα της σύγχρονης ιστορίας μας και θεωρούμε ότι επειδή είμαστε απόγονοι των Ρωμαίων μπορούμε να διεκδικήσουμε το όνομα Ρωμαίος και να λεγόμαστε Νέα Ρωμαϊκή Δημοκρατία.

Σκέψου τι θα γινόταν στη Ρώμη την επόμενη.

Έλα που όμως αγαπητή φίλη δεν είσαι Ιταλίδα αλλά είσαι Ελληνίδα.

Μπορεί όντως να είμαστε πιο ισχυρή χώρα από τα Σκόπια, αλλά είμαστε επίσης ένα προτεκτοράτο των Γερμανών και των Αμερικανών. Τα διπλωματικά παιχνίδια που θα πρέπει να παίξουμε για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι τόσο σημαντικό όσο η παντελής εξάλειψη της λέξης Μακεδονία από τη νέα ονομασία είναι ιδιαίτερα δύσκολα και δεν πιστεύω ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να ανταπεξέλθει στη δοκιμασία.

Ούτε αυτή, ούτε ο Κούλης.

Είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μια ακόμη αλήθεια που αγνοούσαμε όλα τα χρόνια της κρίσης.

Η κρίση μας ξύπνησε αλλά δεν μας έκανε καλύτερους και πιο ανταγωνιστικούς.

Αποδεχτήκαμε τη μοίρα μας και αντί να βελτιωνόμαστε συνεχώς για να μπορέσουμε να φτάσουμε και σε επίπεδο αλλά και σε διαπραγματευτική ισχύ τους υπόλοιπους Ευρωπαίους παραμείναμε νεοέλληνες.

Οι ισχυροί το ξέρουν αυτό καλά. Ξέρουν ότι όταν ένας λαός δεν βελτιώνεται διαρκώς παραμένει ανίσχυρος και θα κάνει ότι του πεις.

Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό αυτό που θα πω αλλά θα το πω.

Τώρα αμφισβητούνε τον όρο Μακεδονία. Μετά από μερικά χρόνια μπορεί να αμφισβητήσουν και τον όρο Ελλάδα.

Και εμείς απλά θα βγαίνουμε σε συλλαλητήρια τη μία μέρα και την άλλη θα αποδεχόμαστε τη μοίρα μας.

Καλό σας βράδυ.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα άρθρο την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.