λουμπεν

Η φιλοσοφία του Λούμπεν

September 10th, 2017

Λούμπεν.

Μια λέξη περίεργη και ιδιαίτερη.

Μια λέξη εύηχη και με περισσή σημασία.

Η λέξη λούμπεν χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Καρλ Μαρξ για να περιγράψει το κομμάτι του προλεταριάτου το οποίο, εξαθλιωμένο και χωρίς ταξική συνείδηση, δεν είχε πλέον κανένα ρόλο μέσα στη κοινωνία.

Έγινε βέβαια δημοφιλής στη σύγχρονη Ελλάδα μέσω της ιστοσελίδας Luben.tv η οποία τη χρησιμοποίησε για να χλευάσει αστειότητες που συμβαίνουν κατά κόρον στην ελληνική πραγματικότητα.

Σήμερα, θα προσπαθήσω να δημιουργήσω μια φιλοσοφία γύρω από τη λέξη λούμπεν αντλώντας έμπνευση από τον Μαρξ και από το Luben.tv.

Το κίνητρό μου βασίζεται σε μια βαθιά ανάγκη για εύρεση ενός τρόπου αντιμετώπισης των ανθρώπων που θέλησαν να στοχοποιήσουν ο Μαρξ και το Luben.tv με τα εγχειρήματά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται ανάμεσά μας και η ύπαρξή τους, καλώς ή κακώς, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πνευματική μας υγεία.

Οπότε θεωρώ την ανάγκη αντιμετώπισής τους σχετικά επιτακτική.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον Μαρξ.

Ο Μαρξ, όντας επαναστατικός τύπος, βάσιζε την επαναστατικότητα του σε δυο βασικές εσωτερικές θελήσεις. Τη θέληση για αλλαγή και τη θέληση για εύρεση ενός ιδανικού συστήματος συνύπαρξης των ανθρώπων.

Το έργο του θεωρείται ρηξικέλευθο για τα όρια της ανθρώπινης φύσης αλλά αρκετοί θεώρησαν ότι είναι εφικτό. Το αρκετοί όμως δεν ήταν ικανό να το κάνει βιώσιμο, καθώς η ιδέες του Μαρξ ήταν τόσο ριζοσπαστικές που δεν θα μπορούσαν με τίποτα να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή της πλειοψηφίας. Και η πλειοψηφία αυτή, θέλοντας και μη, απαρτίζεται και από τους λούμπεν.

Οι λούμπεν δεν είναι επαναστάτες όμως. Οι λούμπεν ενστερνίζονται μια φιλοσοφία η οποία βασίζεται σε ιδέες όπως ο οχαδερφισμός, η ρεμούλα, η αφαίμαξη και η χειραγώγηση.

Αυτές οι ιδέες είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με τις θεωρίες του Μαρξ οπότε λογικά ο ίδιος έπρεπε να βρει έναν τρόπο να τις υποδείξει και να τις κατακρίνει.

Στην ουσία οι λούμπεν είναι αυτοί που οδήγησαν στην συντριβή της μαρξιστικής θεωρίας και αυτοί που λόγω των χαρακτηριστικών τους έχουν κάνει τον κομμουνισμό να φαίνεται ως μια μακρινή ουτοπία.

Ας συνεχίσουμε με το Luben.tv.

Το ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από το Luben.tv, δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι πρόκειται για άτομα εξαιρετικά ευφάνταστα τα οποία επανέφεραν τον όρο λούμπεν στη συνείδησή μας και μας παρουσίασαν έναν ακόμα τρόπο για την αντιμετώπισή του.

Οι σύγχρονοι λούμπεν δεν έχουν να αντισταθούν σε επαναστατικές ιδέες όπως αυτές του Μαρξ. Οι σύγχρονοι λούμπεν απλά διαλέγουν να αντισταθούν σε οτιδήποτε όμορφο και καινοτόμο προσπαθεί να βρει ταυτότητα μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Όταν όλα γύρω μας καταρρέουν και δυνάμεις στο εξωτερικό προσπαθούν να μας γονατίσουν ακόμα περισσότερο, οι λούμπεν είναι οι δυνάμεις στο εσωτερικό που στην ουσία συμπαραστέκονται στις εξωτερικές δυνάμεις.

Οι λούμπεν δεν είναι ότι έχουνε κάποιο σχέδιο η ατζέντα. Είναι αυτό που είναι. Απαρτίζονται από ανθρωπάκους (όπως τους όρισε ο Βίλχελμ Ράιχ) οι οποίοι δρουν σαν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, εξυγίανσης και αναζωογόνησης της πραγματικότητας μας.

Ο τρόπος τους δεν είναι μονοδιάστατος. Αντιθέτως, η συμπεριφορά τους χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό. Θα καταναλώσουν τηλεοπτικά σκουπίδια, θα γελάσουν με τοξικά αστεία, θα πιουν τη μπόμπα που τους σερβίρουν, θα γκρινιάξουν αντί να σκεφτούν, θα αντιδράσουν αντί να δράσουν, θα καταναλώσουν αντί να επενδύσουν. Γενικότερα θα κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για να απαρνηθούν το βάθος και να παραμείνουν στην επιφάνεια.

Τους Λούμπεν δεν είναι δύσκολο να τους καταλάβεις. Φαίνονται εύκολα από τους τύπους που θαυμάζουν. Τύπους σαν τον Κούγια, τον Βαρβιτσιώτη, τον Μητσοτάκη, τον Αυτιά, τη Μενεγάκη, και ότι πιο γελοίο μπορεί να παρουσιάσει η ελληνική showbiz.

Οι Luben.tv τους κατάλαβαν από καιρό και ο τρόπος που διάλεξαν να τους αντιμετωπίσουν είναι ξεκάθαρος: Ο χλευασμός.

Η φιλοσοφία του λούμπεν προσδοκά να χρησιμοποιήσει τη μαρξιστική τακτική της υπόδειξης και τη lubenική τακτική του χλευασμού για να μπορέσουμε όλοι οι υπόλοιποι να συμβιώσουμε μαζί τους και ίσως να επανακτήσουμε τη χαμένη μας λογική.

Καλή δύναμη.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα με τρία άρθρα την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.