Η «ωδή» στην Ελληνίδα μάνα

April 22nd, 2017

Η αθάνατη Ελληνίδα μάνα.

Αυτό το υπέροχο πλάσμα που μας γέννησε, μας μεγάλωσε και σε ένα βαθμό μας κληροδότησε κομμάτια της προσωπικότητάς μας.

Η Ελληνίδα μάνα είναι μορφή ανάμεσα στις μάνες όλου του κόσμου.

Η μορφή της είναι τόσο ιδιαίτερη που έχει καταντήσει στερεότυπο αλλά και έμπνευση για δεκάδες διαφημίσεις.

Η Ελληνίδα μάνα είναι υπερπροστατευτική, νοιάζεται υπέρμετρα για το καλό μας, είναι ιδιαίτερα εκδηλωτική και θα φτάσει μέχρι τα πέρατα της γης για να μας ευχαριστήσει.

Όλα αυτά επειδή πραγματικά μας νοιώθει σαν αίμα της και επειδή πιστεύει ότι είναι καθήκον της να μας «υπηρετεί» μέχρι το τέλος.

Το θέμα είναι βέβαια ότι όλες αυτές οι φαινομενικά αθώες συμπεριφορές κάποια στιγμή φανερώνουν τις συνέπειές τους στην πραγματικότητα των παιδιών.

Πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η υπαρξιακή κρίση της Ελλάδας έχει επηρεαστεί από αυτές της συμπεριφορές.

Η θεωρία μου έχει ως εξής:

Στα κάμποσα χρόνια ζωής μου πάνω στη γη έχω παρατηρήσει κάτι σημαντικό: Το βασικό χαρακτηριστικό μιας αξιέπαινης προσωπικότητας είναι το πόσο ισορροπημένη είναι.

Η ισορροπία συνήθως φαίνεται σε όλες της πτυχές της ζωής της. Από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους κοντινούς της ανθρώπους, μέχρι τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Οι ισορροπημένες προσωπικότητες συνήθως είναι αυτοδύναμες, δεν είναι ενδεείς, ξέρουν να αναλαμβάνουν ευθύνη για τις πράξεις τους, ελέγχουν το συναισθηματισμό τους και γενικότερα μπορούν να επικοινωνήσουν σοβαρά με άλλους ανθρώπους.

Για να φτάσει μια προσωπικότητα να θεωρείται ισορροπημένη, πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια ωρίμανσης και διαρκώς να αναζητά τρόπους να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται.

Σε αυτό το σημείο είναι που εμπλέκεται η Ελληνίδα μάνα.

Το άτομο, για να μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί και να απογαλακτιστεί, πρέπει να δημιουργήσει μια σχέση ειληκρίνιας και ισότητας με τη μάνα του. Όταν η μάνα δεν αφήνει τη σχέση αυτή να περάσει από μια σχέση εξάρτησης σε μια σχέση υγιούς ανεξαρτησίας, τότε η προσωπικότητα του ατόμου θα μείνει αναγκαστικά στάσιμη.

Πολλές φορές μου αρέσει να χρησιμοποιώ μεταφορικά την έκφραση «το ντάντεμα σκοτώνει».

Πρόκειται για ένα πνευματικό θάνατο καθώς το άτομο παραμένει στάσιμο σε αυτή την κατάσταση εξάρτησης η οποία δημιουργεί τα εξής τινά:

  • Καθυστέρηση ωρίμανσης.
  • Συνήθεια στο να υπάρχει κάποιος ο οποίος θα μαζεύει από πίσω του.
  • Συναισθηματική εξάρτηση από έναν άνθρωπο που του δίνει τα πάντα. Αυτό το μεταφέρει στις μετέπειτα σχέσεις του και όταν δεν ικανοποιείται συναισθηματικά δημιουργεί τριβή.
  • Τοξικό ναρκισσισμό καθώς δημιουργείται η φαντασίωση ότι η εμφάνισή του είναι ιδανική αφού η μάνα πιστεύει σε αυτό.

Και άλλα πολλά.

Στην ουσία αυτό το άτομο, όταν γίνει μέλος της κοινωνίας, όλα αυτά θα τα φέρει μαζί του και πιθανότατα θα τα διαιωνίσει.

Όταν βλέπουμε ανθρώπους να περιμένουν από την κυβέρνηση να τους βγάλει από τη μιζέρια τους, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απομεινάρι της συνήθειας του να περιμένουν από τη μάνα τους να τους βοηθήσει (με χαρτζιλίκι, με το να τους καθαρίζει το σπίτι, με το να τους μαγειρεύει κλπ).

Όταν βλέπουμε ανθρώπους να μαλώνουν και να μη σέβονται τους διπλανούς τους, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απομεινάρι της συνήθειας του να εκδηλώνονται όπως θέλουν στη μάνα τους χωρίς συνέπειες.

Όταν βλέπουμε ανθρώπους να μην μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και να οργανώσουν σοβαρά της ζωή τους, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απομεινάρι της ανικανότητας της μάνας τους να τους βοηθήσει να ωριμάσουν.

Η μανάδες μας είναι γλυκύτατα πλάσματα.

Τη μάνα μου τη λατρεύω και της χρωστάω πολλά.

Αλλά πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα αυτή αλλά και όλες οι Ελληνίδες μάνες να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ακόμα και αν δεν το καταφέρουν, πιστεύω πως τουλάχιστον εμείς πρέπει να καταλάβουμε σε τι βαθμό μας έχουν επηρεάσει και να κάνουμε ενδοσκόπηση.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω δύο με τρία άρθρα την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.