Η γλώσσα σου είναι η ελληνική. Πότε θα μάθεις να τη μιλάς;

June 20th, 2017

Η γλώσσα μας είναι η ελληνική. Είναι μια υπέροχη γλώσσα την οποία υποτιμάμε με το να την απλουστεύουμε και να την “αγγλικοποιούμε”.

Αυτή η σκέψη αντιλαλούσε έντονα στο μυαλό μου τις τελευταίες ημέρες και αποφάσισα να γράψω κάτι επί του θέματος.

Η αλήθεια είναι ότι η έμπνευση δεν μου ήρθε ξαφνικά. Περπατούσα στο κέντρο της Αθήνας και άκουσα δυο αγόρια γύρω στα 15 να συζητάνε. Το θέμα της συζήτησης δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούσαν την ελληνική.

Κάθε πέμπτη λέξη ήταν μ@λ@κ@ς, οι περισσότερες εκφράσεις επαναλαμβανόντουσαν, επικρατούσε μια περίεργη μίξη αγγλικών και ελληνικών και ο όλος τρόπος εκφοράς του λόγου ήταν απλοϊκός και πολλές φορές χωρίς συνοχή.

Δεν μπορώ να κατηγορήσω τα παιδιά.

Ούτε θέλω να το παίξω δήθεν λόγιος και πως έχω υψηλότερη γλωσσική ικανότητα από τον μέσο Έλληνα.

Απλά θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο θέμα επειδή μέσα στο χάος της καθημερινότητάς μας το αγνοούμε και ώρες ώρες επιδεικτικά.

Το φαινόμενο της έλλειψης σοβαρής γλωσσικής ικανότητας δεν πιστεύω πως είναι καινούριο.

Πιθανότατα έχει ξεκινήσει από την περίοδο που καταργήθηκε η καθαρεύουσα και εδραιώθηκε η δημοτική και εν συνεχεία η νεοελληνική κοινή ως η βασική μορφή της Ελληνικής γλώσσας.

Επίσης η γενικότερη υιοθέτηση της ποπ αμερικάνικης κουλτούρας, καθώς και η σταδιακή εγκατάλειψη της ελληνικής ταυτότητας συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να χάσει ο σύγχρονος Έλληνας επαφή με τη γλώσσα του.

Τώρα είμαι σίγουρος ότι ένα μέρος από εσάς πιστεύει ότι αρχίζω και προωθώ εθνικιστικές αντιλήψεις.

Ας ξεκαθαρίσω από τώρα ότι η βασικός μου προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι οι μόνοι οι οποίοι προσπαθούν να αναδείξουν βασικές αξίες του Ελληνισμού είναι οι εθνικιστές και τα κιτς ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού.

Και αυτό με ντροπιάζει σαν Έλληνα για δύο λόγους:

  1. Γιατί οι δύο αυτές ομάδες το κάνουν με τον χείριστο και πολλές φορές χυδαίο τρόπο οπότε στην ουσία δυσφημίζουν τους υπόλοιπους.
  2. Γιατί οι υπόλοιποι για πολλούς και περίεργους λόγους έχουμε εγκαταλείψει την έννοια της ελληνικής ταυτότητας ή έστω της προσπάθειας επαναπροσδιορισμού της.

Και γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο θέλησα να εστιάσω στη σπουδαιότητα της γλώσσας.

Η ταυτότητα του ατόμου ξεκινάει από τη γλώσσα.

Ίσως να γενικεύω λίγο εδώ καθώς οι πυλώνες που εν τέλει θα στηρίξουν την ταυτότητα είναι περισσότεροι, αλλά κι αυτοί θα το κάνουν μέσω της γλώσσας.

Η γλώσσα είναι το βασικό μας όπλο στην προσπάθεια να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε.

Στην προσπάθεια μας να γνωριστούμε, να παίξουμε, να γελάσουμε, να δουλέψουμε, να διασκεδάσουμε.

Αν δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, πώς περιμένουμε να βελτιώσουμε όλα τα παραπάνω;

Είχα ζήσει χρόνια στο εξωτερικό και όταν γύρισα εδώ παρατήρησα ότι τα ελληνικά μου δεν ήταν ικανά να με κάνουν να νιώσω αυτοπεποίθηση ως Έλληνας.

Παρ’ όλα αυτά το κατανόησα και ξεκίνησα μια προσπάθεια, κυρίως μέσω της καλλιέργειας του πνεύματός μου, να βελτιώσω τη γλώσσα μου, να την κατανοήσω σε βάθος, αλλά και εν συνεχεία να την αγαπήσω.

Γιατί όταν καταλαβαίνεις κάτι, τότε γίνεται πραγματικά μέρος του εαυτού σου και μπορεί να σε ωθήσει σε φοβερά μονοπάτια αυτογνωσίας και εξέλιξης της προσωπικότητάς σου.

Θεωρώ ότι είναι προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς να πάρει επιτέλους σοβαρά την ικανότητα του να χρησιμοποιεί σωστά τη γλώσσα στα χέρια του και να προσπαθήσει να την καλλιεργήσει όσο μπορεί περισσότερο.

Και πίστεψέ με αγαπητή αναγνώστρια και αγαπητέ αναγνώστη, όταν μάθεις να μιλάς καλά, τότε μαθαίνεις και να ζεις καλά.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα με τρία άρθρα την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.