documenta 14

Documenta 14: Η τελευταία ευκαιρία του Αθηναίου για κουλτούρα

May 26th, 2017

Θέλω να κάνω μια βαρύγδουπη δήλωση.

Πιστεύω ότι όποιος Αθηναίος/α δεν παρευρεθεί έστω και σε μία έκθεση/εκδήλωση της Documenta 14 μέχρι τις 16.7.2017 είναι ακαλλιέργητος.

Μπορεί κάποιοι να θιχτήκατε ήδη, αλλά το θεωρώ απαράδεκτο να μη σεβόμαστε το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική έκθεση πήρε την πρωτοβουλία να διεξαχθεί στην Αθήνα.

Εάν δεν γνωρίζετε το ιστορικό υπόβαθρο αυτού του κινήματος, αφιερώστε τρία λεπτά από το χρόνο σας σε αυτό το άρθρο να σας το εξηγήσω.

Η Documenta ξεκίνησε στην πόλη Κάσσελ της Γερμανίας το 1955.

Ήταν η πρώτη σοβαρή καλλιτεχνική πρωτοβουλία στη μεταπολεμική περίοδο και μια προσπάθεια να επανέλθει η Γερμανία στο καλλιτεχνικό στερέωμα μετά το σκοταδισμό που είχαν επιβάλει οι ναζιστές.

Η πρώτη documenta φιλοξένησε έργα μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής όπως ο Picasso και ο Kandinsky αλλά στη συνέχεια η οργανωτική επιτροπή εστίασε στην προώθηση νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Κάθε documenta διαρκεί 100 ημέρες και πραγματοποιείται κάθε 4 με 5 χρόνια.

Φέτος, μετά από διαπραγματεύσεις κάποιων χρόνων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 Adam Szymczyk, δημιούργησε μια γέφυρα με το Δήμο της Αθήνας ούτως ώστε η έκθεση να πραγματοποιηθεί πρώτα στην Αθήνα αλλά και μετά στο Κάσσελ.

Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη μας για δύο λόγους:

  1. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η documenta λαμβάνει χώρα σε πόλη άλλη από το Κάσσελ.
  2. Η βασικός λόγος που λήφθηκε αυτή η απόφαση είναι γιατί συμβολικά οι διοργανωτές ήθελαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό.

Το τελευταίο δεν το ήξερα μέχρι πρόσφατα, αλλά όταν το έμαθα με συγκλόνισε.

Έχω επισκεφθεί τη Γερμανία αρκετές φορές και έχω παρατηρήσει ότι η ιδέα που έχουμε για τους Γερμανούς είναι γεμάτη στερεότυπα και αρκετά διαστρεβλωμένη.

Η Γερμανία είναι μια χώρα πολύ οργανωμένη και πολύ στρατηγικά ανεπτυγμένη αλλά ιδεολογικά παρατηρεί κανείς ένα αμάλγαμα απόψεων και αντιλήψεων.

Ειδικά στο Βερολίνο όπου μου αρέσει να πηγαίνω συχνά, ο κόσμος είναι αρκετά φιλελεύθερος και ξεχωρίζει κανείς μια αποστροφή προς την κλασικά γερμανικά αρχέτυπα.

Ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού πληθυσμού αντιλαμβάνεται την αδικία που υφίσταται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν παραβλέπει να δείξει τη συμπαράσταση του με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η documenta 14.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι μυημένος στις τέχνες, ή δεν διασκεδάζει με κάτι τέτοιο, πιστεύω πως έστω και σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης θα πρέπει να επισκεφθεί μέρος της έκθεσης.

Η documenta 14 είναι διάσπαρτη σε όλη την Αθήνα και, με εξαίρεση το ΕΜΣΤ, όλες οι εκθέσεις είναι δωρεάν.

Η θεματολογία των εκθεμάτων είναι επηρεασμένη από σύγχρονα προβλήματα όπως η ξενοφοβία, το μεταναστευτικό, ο ρατσισμός, η υποδούλωση, η καταπίεση, και επιχειρεί να δημιουργήσει έναν εσωτερικό αναβρασμό και μια μορφή αφύπνισης.

Εγώ προσωπικά απόλαυσα όλα τα σημεία διεξαγωγής της documenta αλλά μου άρεσαν ιδιαίτερα οι εκθέσεις στο Ωδείο Αθηνών και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ως blogger δεν παρέλειψα να εκφράσω το θαυμασμό μου για τα εξαιρετικά κείμενα που συνοδεύουν κάθε έκθεμα, καθώς οι επιμελητές έχουν κάνει φοβερή δουλειά στο να εξηγήσουν τα έργα αλλά και στο να αποτυπώσουν τον πνευματικό κόσμο του καλλιτέχνη.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι ενδεικτικές του τι θα συναντήσει κανείς στους διάφορους χώρους.

Η συμβουλή μου είναι πριν τους επισκεφθείτε να κάνετε μια μικρή έρευνα και να γνωρίσετε τους καλλιτέχνες μέσω των site τους. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο να καταλάβετε καλύτερα τα έργα, αλλά και να χαθείτε πιο εύκολα στο μαγευτικό κόσμο που προσπαθούν να δημιουργήσουν.

Καλή απόλαυση.

Εάν η ανάγνωση των στοχασμών μου σου προκαλεί τέρψη και εναρμόνιση με τα γενικότερα πιστεύω σου, μπορείς να εγγραφείς στο στενό μου κύκλο για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για καινούρια άρθρα.

Συνήθως γράφω ένα με τρία άρθρα την εβδομάδα και στέλνω ένα email στον κύκλο μου κάθε Κυριακή όπου συνοψίζω τα θέματα που αναλύθηκαν.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εάν είσαι χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να με ακολουθήσεις στο Facebook και στο Twitter.